Историята на Adidas

 

 Фирмата Adidas е назована на името на нейния основател Адолф Даслeр (чийто прякор е Ади). Фирмата е основана в град Херцогенаурах и е първият по големина производител на спортни стоки в света за всички времена.

 

Всичко тръгва през 1920 г. от градчето Херцогенаурах в Южна Германия, където Адолф Даслер започва да майстори спортни обувки. Малко по-късно в работилницата, която се помещава в местната обществена пералня, започва да му помага и с 2 години по-големият му брат Рудолф.Двамата се разбират много добре, макар че са различни по характер. Адолф е спокоен и вглъбен в себе си. Той непрекъснато чука , майстори и мисли как да направи по-хубави обувки. Рудолф е импулсивен, шумен, откровен женкар, не си пада много по обущарството, но затова пък е роден търговец. 

 

Бизнесът се разраства и братята Даслер са сред най-богатите хора в Херцогенаурах. Семействата живеят заедно в хубава къща, непосредствено до фабриката. Все по-често обаче между тях прехвърчат искри. Един ден двамата братя се скарали жестоко и се разделили. Единият основал "Адидас", а другият - "Пума". Фирмите отдавна вече не са семейни, но седалищата им са все там, в родния Херцогенаурах, на двата бряга на река Аурах. Adidas става световен гигант в производството на спортна екипировка. Puma има по-слаби резултати, но и тя е сред водещите световни фирми в бранша.

 

През 1936 г. Берлин е домакин на лятната Олимпиада. Ади Даслер успява да се промъкне в олимпийското градче и да предложи спортни обувки на американската звезда Джеси Оуенс. Атлетът е впечатлен от тези изработени специално за неговия крак шпайкове и приема да се състезава с тях. Оуенс става шампион в четири дисциплини. 

 

Марката Adidas става световноизвестна с победата на немския отбор на световното футболно първенство през 1954 г. в Берн. Немският отбор тогава използва обувки на Даслер, при които бутоните могат да се подменят, което тогава е било революция.

 

Даслер умира през 1978 г. и оставя след себе си един световен концерн.
село баня банско, село баня банско
, разлог новини, dating business, event planning business, upscale party planning

Прочети подробна статия за историята на Adidas





{START_COUNTER}